EN BLOGG OM HANDARBETEN, RESOR OCH FÅR

lördag 10 juli 2010

Dalahästar och Dalarna

Vi tog oss en tur i dag igen och hamnade i Dalarna. Världens största dalahäst finns utanför Avesta. Den är 13 meter hög. Det står normalstora bänkar och bord under den. Man kan skönja en bil mellan bakbenen, nertill.
I Nusnäs finns dalahästtillverkning att beskåda. Där satt tjejer och målade hästar för hand. Jag hittade en gördetsjälvsats i butiken. Mitt resesällskap sa nej, vi har kniv hemma och plåster också. Det var 3 små halvfärdiga hästar, en kniv och ett plåster. -Köp de där halvfärdiga hästarna och tälj hemma. Du kan sticka i bilen..
Här är avdelningen för rödfärgning. Man kan läsa att dalahästen till att börja med gjordes av män som jobbade i kolmilorna. De täljde i trä medan de var borta i veckorna och modell var det som fanns till hands: hästen. Presenten till barnet/barnen var fixad!
Vi hann med en tur till Zorngården i Mora. Jag frågade i biljettluckan när nästa visning skulle vara och hon svarade nu. Oops, paret efter oss fick vänta på nästa tur. Ibland har man flax :D Framför allt var det en trevlig kille som gick runt med oss och en intressant visning.
Nedanför trappan (som har en hjärtformad stenbeläggning) finns den hjärtformade gräsmatan. Alla skulle vara hjärtligt välkomna till Anders och Emma Zorn.
Nästa stopp blev vid Karl Larssongården i Sundborn, utanför Falun. Där hade vi däremot slut på turen. Vi fick 10 minuter på oss att kika runt, sen skulle de stänga för dagen. Jag har varit där förut och gått den guidade visningen men mannen hade gärna sett lite till.
I fredags for vi till Västerås. Där var det Power Meet och vi dreglade lite över bilar. Jag vet precis vad jag önskar mig.
Kanske nån har nått liknande står och dräller i garaget eller magasinet? Tänk om man har nån gammal moster eller så med en sån att ärva...
Vilka åk man fick se. Vilken härlig kväll det var. Vilka entusiaster och vad putsat!
Jag har upptäckt att det är de bulliga bilarna jag gillar mest. Det var dem jag fotade :D

5 kommentarer:

Rosenvante sa...

Oj, det där var ingen dålig dagsutflykt. Ni måste startat tidigt och slutat sent. Dalarna är verkligen vackert och det finns så mycket fint att se där. Ibland är det jobbigt med ö-boende, allt ska planeras med båtresa osv. Det där spontanta går nästan aldrig att göra.

Jag tycker också om de där bilarna.

Paradiset Kaos sa...

Jag/vi var också där och tittade, men vi kom lite sent så det var inte bara de finaste bilarna vi såg utan blandat.
Men kul var det :-)

AnJa sa...

Så roligt att få följa med på er utflykt! Ställen jag gärna skulle besöka. Avestahästen är ett riktmärke för mig när vi reser neråt att vi börjar närma oss målet. Jag har en tavla hemma som ser ut som modern konst. I själva verket är det plattan som dalatupparna har stått på när de har målats. Ska försöka komma ihåg att visa den på bloggen.

Mia stickar sa...

Vilken dagsutflykt! Har varit på Sundborn men vi hade inte flax! Två timmar till nästa svenska guidning och vi hade inte tid att vänta. Vill dit!

Astrid sa...

Det låter härligt, att hyra stuga däruppe. Det är så vackert! Jag älskar Dalarna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...